2011. január 27., csütörtök











A végtelen növekedés paradigmája - véges erőforrásokra alapozva
http://krblognemblog.blogspot.com/2008/12/most-van-az-utols-alkalom-mai-vilg.html

2011. január 26., szerda

2011. január 20., csütörtök

2011. január 16., vasárnap

2011. január 13., csütörtök

Fújjuk tele a várost Fidesz-logókkal!

Mivel immár börtönnel büntethetik az ún. falfirkálást, javaslom gondolatban fújjuk, "firkáljuk" tele a város(oka)t szép narancssárga Fidesz-logókkal, Orbán Viktort és kormányát éltető feliratokkal, esetleg a NENyi-ből vett idézetekkel, hogy megteremtsük a megfelelő vizuális atmoszférát!
A tagről, graffitiről, street artról, satöbbiről szólva csak annyit, kimondhatatlanul irritál, amikor olyasmit hallok: "vannak szép, kidolgozott graffitik, de a többi csúnya és rombolja a városképet"! Mert a szürke (vagy színes) falak és mindent elborító hirdetések tengere olyan gyönyörű... Mert ami nem lett "odadizájnolva", vagy pénzért "kiállítva", ami netán organikus (mint a kézírás), az randa "vizuális szenny", de a giccs persze jöhet... Nem pártolom, hogy minden tele legyen tegelve, de ez a börtönnel fenyegetés nagyon durva! Sem greffes, sem gyakorló sztrítártos nem vagyok, de ettől még nagyon zavar ez a hozzáállás, csakúgy, mint az általános szűklátókörűség. Mostantól tehát, hogy ne legyenek tegek, az üdítő, vagy gondolkodtató street art munkák elhelyezéséért is börtön jár. Nem akarom elővenni a fárasztó és értelmetlen művészet-nem művészet dumát, de ezért igazán kár. Egyébként a teget sem tartom olyan borzalmas dolognak, gyakran már-már kalligrafikus is lehet. Persze az önmérséklet sajnos idegen a műfajtól...
Úgy tűnik, marad az (egyébként már önmagában rettentően szellemes) inverz graffiti, de azon sem lennék meglepődve, ha egyes romkocsmák és hasonlók (továbbra is) teret engednének a hagyományos firkálásnak. Magyar honi falfirkászok, szevasztok! Végezetül idézet és egy kérdés: "Nagy Gábor Tamás kezdeményezi, hogy a Btk.-ban rögzítsék a falfirka fogalmát, amely úgy szólna: az festékszóróval, filctollal, vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus, vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges."
-Mi egy fal rendeltetésszerű használata?

2011. január 7., péntek

művtört. és rendszer-(ön)korrekció

-baloldalt: Ludwig Meidner - Égő város, 1913.

-a Peak oil-ról

2011. január 5., szerda

elsetítés(t és...)

A médiatörvény körüli hisztéria mértéke túllépte a tűréshatáromat, ezért most aktuálpolitizálós következik. Miközben sokan (rengetegen) a Fidesz-kormánnyal szembeni ellenérzéseiktől (ezekből van nekem is bőven), vagy gyűlöletüktől, netán érdekeiktől vezérelve a magyar sajtószabadság állítólagos halála miatt sikoltoznak, bőszen tapsolva a mélyen tisztelt nyugati sajtó egyre visszataszítóbb hisztériakampányának, szépen elsikkad a lényeg (szokás szerint).
A helyzet ugyanis -szerény meglátásom szerint (kettőspontpé)- az, hogy a Zorbán és kormánya a fene sem érti miért, amúgy általános hatalmi arroganciájával (talán éppen ennek okán), de az elkúrt (értsd: elhamarkodott, aggályos, félreérthető, illetve félremagyarázható szar) médiatörvényének áterőltetésével  remek támadási felületet biztosított a mélyen tisztelt és nagyon szabad, illetve független (jobbára óriáscégek, cégbirodalmak kezében lévő) mainstream nyugati sajtónak (vagy egy részének), amivel élnek is bőszen, így az rommá alázhatja az országgal egyetemben, nem mellesleg a magyar uniós elnökség kezdetén.
Hogy miért akarnák a földig alázni? Talán mert az elmúlt fél évben alaposan beleköptek a korporációs- és bankhatalom levesébe: az ájemef kiebrudalása, bankadó, a "nemzeti" bank és a magánnyugdíj-rendszer csesztetése és persze az ún. válságadó, vagyis a multik nyereségét kurtító különadók miatt (az AB hatáskörének csorbítása sem hinném, hogy önmagában ennyire izgatná a kedélyeket). A végén még kiderül, hogy nem csak a zemberek terhére lehet a mindenható (vad)kapitalizmus (v)álságát kezelGETni. 
Engem speciel holmi szarul szövegezett, "úgy értem, ahogy akarom" médiaszabályozásnál, vagy állami hatalmi koncentrációnál jobban nyomaszt, hogy többé-kevésbé a média és egyébként a kormányok is olyan erők zsebében vannak, amikre még csak egy demagóg választáson sem szavazott senki (legfeljebb a fogyasztásával) és akiknek a profiton kívül nem sok minden számít. Most is az lenne az igazán releváns információ úgy általában, amit inkább nem írnak meg és nem mondanak be, vagyis ki sem (teszem azt, a volt szocialista országok gazdasági gyarmatosításáról nem nagyon hallani). Globális véleményhatalom? Ugyan már, tiszta konteó!

Hajónapló, kiegészítés:
azért lassan beúszik, miért nem teccik a "forradalom":
és végre talán ennek is megjön az esze:

átöltözés (vázlata)