2011. január 13., csütörtök

Fújjuk tele a várost Fidesz-logókkal!

Mivel immár börtönnel büntethetik az ún. falfirkálást, javaslom gondolatban fújjuk, "firkáljuk" tele a város(oka)t szép narancssárga Fidesz-logókkal, Orbán Viktort és kormányát éltető feliratokkal, esetleg a NENyi-ből vett idézetekkel, hogy megteremtsük a megfelelő vizuális atmoszférát!
A tagről, graffitiről, street artról, satöbbiről szólva csak annyit, kimondhatatlanul irritál, amikor olyasmit hallok: "vannak szép, kidolgozott graffitik, de a többi csúnya és rombolja a városképet"! Mert a szürke (vagy színes) falak és mindent elborító hirdetések tengere olyan gyönyörű... Mert ami nem lett "odadizájnolva", vagy pénzért "kiállítva", ami netán organikus (mint a kézírás), az randa "vizuális szenny", de a giccs persze jöhet... Nem pártolom, hogy minden tele legyen tegelve, de ez a börtönnel fenyegetés nagyon durva! Sem greffes, sem gyakorló sztrítártos nem vagyok, de ettől még nagyon zavar ez a hozzáállás, csakúgy, mint az általános szűklátókörűség. Mostantól tehát, hogy ne legyenek tegek, az üdítő, vagy gondolkodtató street art munkák elhelyezéséért is börtön jár. Nem akarom elővenni a fárasztó és értelmetlen művészet-nem művészet dumát, de ezért igazán kár. Egyébként a teget sem tartom olyan borzalmas dolognak, gyakran már-már kalligrafikus is lehet. Persze az önmérséklet sajnos idegen a műfajtól...
Úgy tűnik, marad az (egyébként már önmagában rettentően szellemes) inverz graffiti, de azon sem lennék meglepődve, ha egyes romkocsmák és hasonlók (továbbra is) teret engednének a hagyományos firkálásnak. Magyar honi falfirkászok, szevasztok! Végezetül idézet és egy kérdés: "Nagy Gábor Tamás kezdeményezi, hogy a Btk.-ban rögzítsék a falfirka fogalmát, amely úgy szólna: az festékszóróval, filctollal, vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus, vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges."
-Mi egy fal rendeltetésszerű használata?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése