2009. január 30., péntek

A negyedszázados esély avagy
a féltudású politikai elit alkonya

Ez a gazdasági válság fel fogja forgatni az elmúlt harminc évben szinte változatlan magyar politikai elitet. Korábbi stabilitásuk fő pillérei, hazánk Nyugathoz való felzárkózásának széles körben osztott hiedelme és a politikai elit büntetőjogi érinthetetlenségének tabuja megrendülnek, és ezzel valódi esély nyílik a fordulatra. Nem lehet mindannyiukat elkergetni, de néhányukat talán igen. Ami azonban ennél jóval fontosabb: meg lehet változtatni azokat a szabályokat, amelyek mentén a magyar politikai elit működik. Kell egy, a változást komolyan akaró kormány és a fordulat jólhangzó célját tartalommal megtöltő hátország. Ilyen esély egyszer van egy negyedszázadban: most vagy soha. (...)

2009. január 27., kedd

habosított

"Amit általában valóságnak mondunk, az, ha pontosak akarunk lenni, a habosított semmi."
Hugo Ball

2009. január 18., vasárnap

r. mutt Budapesten!


csak most akadtam rá, majd' elfelejtettem:
R. Mutt újabb felbukkanása, ezúttal 2008 végén, Budapesten

2009. január 13., kedd

industrial

az utóbbi évek tapasztalatai alapján a januárt ezennel hivatalosan is indusztriális hónappá nyilvánítom...

"föl akarok mászni egy magas hegyre... nem túl magasra. leülni a hűvös fűbe... nem túl hűvösbe."

mit Totaltarismus und mit Demokratie
wir tanzen mit
Faschismus und roter Anarchie!

2009. január 11., vasárnap

"Két bolygó beszélget. Így szól az egyik: -Szia jól vagy? Olyan szarul nézel ki. -Á ne is említsd, homosapiensem van! -Ugyan ne aggódj, nekem is volt, de már elmúlt...... -


Szmogriadót rendeltek el Budapesten

2009. január 10., szombat

(gáz! a) művtöri



vizsgaidőszak Görögországban...



egyébiránt:
Matt Simmons és Robert Hirsch, a szakma két nagy öregje beszélgetett egy rádióadásban december végén. Simmons az olaj pápája az USA-ban, Hirsch pedig az az elemző, aki a kitermelési csúcs hatásairól azt írta Bush elnöknek: „Amint a kitermelés tetőzik, az üzemanyagárak és az ár gyors változása drámaian nőni fog, és időben történő enyhítések nélkül a gazdasági, társadalmi és politikai következmények példa nélküliek lehetnek.”

Lehet, hogy itthon gáz lesz?

És akkor még itt van az orosz gáz. Ha most nem lennének hosszú távú gáztárolók az országban, már kényszerhelyzet állt volna elő. És hányszor történhet ez még meg? Ahogy megy előre az idő, egyre többször. Sőt. Megijedni ugyan nem kell, de érdemes figyelni. Mert amikor majd tartósan kevesebb gáz jön, mert az oroszok inkább Kínába adják el, akkor el kell gondolkozni a magyaroknak. Jaj magyarok, jaj szegények. Fűtenek, vagy világítanak. Lehet, hogy a kettő együtt nem fog menni? Az egy főre eső magyar gázfelhasználást olyan országok előzik csak meg az Európai Unióban, mint pl. Hollandia, melynek saját gázmezői vannak az Északi-tengeren. Lehet hogy itthon gáz lesz?

amúgy:

Elrendelték a szmogriadót Budapesten

http://index.hu/gal/?dir=hetkepei/200902/

2009. január 6., kedd

videjó

2009. január 3., szombat

futurizm


exoskeleton
ilyet láttunk már, ha minden igaz először az Aliens táján, azt kapásból az Animátrix ugrik még be...


claytronics
nanotechnológiás alakváltó kütyük -erről meg a mimetikus polialoid (T-1000) meg szegény Odo jutnak eszembe...


fabber (digital fabricator) -nah, ez meg simán replikátor á la Star Trek-TNG, csak még béna szegény


twister (telexistence) -alapszinten csakúgy a Trek (Holodeck) felé, meg majdnem minden future-sci-fi pl. Minority Report és tsai


mars society -nah, ez meg klasszikus; Bradburytől a Total Recallon át a Babylon 5-ig, csak hogy hasamra üssek, amúgy meg "faszom a Marsba!" (A vörös bolygó)

a vicces, h mindez tényleg van, vagy legalábbis fejlesztik... conditioned/powered by sci-fi
a flash meg innen jött, azaz a tv-ből:

Nextworld: Extreme Future (Discovery Science)
bár ha már itt tartunk, az eredeti Star Trek ('60as évek) szerint 2009-ben már a Szaturnusz-expedíciónak kéne műsoron lenni... erről ennyit.